Bel ons: 0512-776506

EPC verlaging

Energiebeheersing
Het huidige energie besparingstempo in Nederland ligt rond de 1 procent. Het kabinet wil dit percentage verhogen naar 1,5 procent, zodat Nederland minder afhankelijk wordt van olie en gas, en wil dat de uitstoot van het broeikasgas CO 2 afneemt.

Energie Prestatie Coëfficiënt
Sinds december 1995 is het verplicht om bij de bouwaanvraag van nieuwe woningen een energieprestatie berekening toe te voegen. De EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) mag een op grond van het bouwbesluit vastgestelde waarde niet overschrijden, anders wordt geen bouwvergunning afgegeven.

Het wordt steeds moeilijker om zonder installatietechnische maatregelen aan deze strenge eisen te voldoen. Er zijn verschillende installaties te realiseren om aan de EPC eis te kunnen voldoen.

Zonneboilersysteem
Zonne-energie kan worden gebruikt voor water- en ruimteverwarming (thermische zonne-energie) en voor stroomvoorziening (fotovoltaïsche zonne-energie).

Warmtepompen
Overal in onze omgeving is warmte aanwezig die niet bruikbaar is, omdat de temperatuur ervan te laag is. Denk aan de ventilatielucht uit gebouwen, de aardbodem en de buitenlucht.

Een warmtepomp kan het temperatuurniveau zodanig verhogen dat de warmte wel bruikbaar wordt, bijvoorbeeld voor ruimteverwarming of voor warm water.

Een warmtepomp gebruikt energie voor het samenpersen van de damp, de aandrijfenergie. Hoe efficiënt dat gebeurt, wordt uitgedrukt met de Engelse term Coëfficiënt Of Performance (COP).

De COP geeft de verhouding aan tussen de verkregen bruikbare warmte en de aandrijfenergie. Als de COP 4 is, betekent dit dat de pomp 4 keer meer energie produceert dan het apparaat gebruikt. Voor elke euro die u voor elektrische energie betaalt krijgt u er eenvoudigweg vier terug. Het rendement varieert per type en van het temperatuurniveau van de warmtevraag.

Warmtepompboiler
Een warmtepompboiler maakt gebruik van de al aanwezige energie in de omringende lucht. Deze laagwaardige energie wordt door de warmtepompboiler opgewaardeerd tot hoogwaardige energie. Vervolgens wordt deze energie gebruikt om het water in de boiler te verwarmen naar een legionella veilige temperatuur.

De ventilatie-unit, de warmtepomp én boiler zijn samen in één compact toestel ingebouwd en vergt weinig vloeroppervlak. Het toestel wordt op het ventilatiesysteem én op de koud- en warmwater leiding in de woning aangesloten.

Via een warmtewisselaar onttrekt een warmtepompboiler warmte uit de afgevoerde ventilatielucht om hiermee het tapwater te verwarmen. Om een warmtepompboiler te kunnen toepassen, dient deze gecombineerd te worden met mechanische afzuiging. Een warmtepompboiler kan niet gecombineerd worden met gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning, omdat de warmte uit de ventilatielucht in dat geval reeds gebruikt wordt voor vóórverwarming van de ventilatielucht.

Warmteterugwinning (wtw) middels een douche wtw systeem  

De warmtewisselaar is een volledig passief systeem. Zonder bewegende delen.

Het douche wtw systeem kan geplaatst worden als uw douche op de eerste verdieping (of hoger) ligt. Installatie is natuurlijk het gemakkelijkst bij nieuwbouw, maar ook in bestaande bouw is toepassing soms mogelijk.

De wtw moet goed bereikbaar blijven, dus plaatsing ervan geschiedt meestal in een (meter)kast of een leidingkoof met afneembaar of scharnierend paneel.

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning 

Bij gebalanceerde ventilatie (mechanische luchttoevoer en mechanische luchtafvoer) worden de toevoer en afvoer van ventilatielucht op mechanische wijze met elkaar in evenwicht gebracht, waardoor een ´luchtdichte´ woning of gebouw voldoende geventileerd wordt.

De warmte in de afvoerlucht wordt benut door middel van een warmtewisselaar in de warmteterugwin (wtw) unit. Gebalanceerde ventilatie met wtw is toepasbaar in combinatie met elke vorm van ruimteverwarming. De meeste units met warmteterugwinning behalen rendementen van ± 95%.

Technisch Buro Meter is u graag van dienst indien u overweegt uw woning van energiebesparende maatregelen te voorzien.

Share by: